perjantai 5. heinäkuuta 2013

Koeajossa Gilder´s Paste

USA, tuo ihana maa! Jos sinulla on tarve, minulla on siihen tuote.

Mutta miten saada nuo ihanat kemiantuotteet Suomeen? Emme postita ulkomaille, sorry. Yksi tapa vähentää torjutuksi tulemisen masentavia kokemuksia on etsiä ebay.uk:sta tai muusta eurooppalaisesta myyntikanavasta.

Kesäkemistin kokeilut:
Metallic rub-ons on ostettu ihan oman kylän askartelukaupasta. Swellegant-tuotteet ja Gilder´s Paste tulivat näppärästi postitse Englannista.

Rub-ons ei vakuuttanut. Se on käsittääkseni hyvä aine paperiaskarteluun (ja siinäkin lisäisin fiksatiivia tms. päälle). Halusin värjätä mustia savihelmiäni, sillä en ole saanut "aitoja" keramiikan pintakäsittelyaineita (lasitteet, oksidit, värit) oikein näkymään mustasaven kanssa. Rub-ons on vahaa, joten se ei kiinnity, vaan sen voi pyyhkiä pois. Kiiltävältä pinnalta helpommin, karhealta huonommin. Lisäksi värien metallinhohde ei ole minun makuuni.

Tässä punaista mustan savihelmen syvänteissä. Korkeissa kohdissa on ollut valkoista/hopeaa.

Gilder´s Paste kehiin. Sormituntuma on tankea kuin kenkälankki (ja minun kenkälankkini ei ole tältä vuosituhannelta). Raatsin tilata vain kolmea väriä, turkoosia, liilaa ja valkoista. 

Turkoosia ja valkoista Gilder´s Pastea kookospähkinänkuorikiekon, pienen puuhelmen ja mustasavinapin päällä. Saven värjäsin tärpätillä ohennetulla värillä siveltimellä, muut sormin.

Kympin kysymys: tarvitseeko Gilder´s Paste jonkin suojapinnoitteen?
Hermot menevät tuon amerikkalaisten iänikuisen "sealantin" kanssa... Mitä ne oikein käyttävät?
Swellegant-sarjassa on tuote nimeltä "clear sealant". Tarkoitettu ihan muuhun käyttöön, mutta vetelinpäs sitä sitten värjättyihin savihelmiini.

Vasemmalla olevien pyöreiden helmien uurteisiin tärpätillä ohennettu väri juoksi hyvin, eikä irtoa. Näihin en sealanttia laittanut, muihin kyllä. Renkaassa on yläpinnalla hiukan kirkasta lasitetta. Swellegant sealant teki siitä mattaa, onhan tuotteen tarkoitus olla muuttamatta Swellegant Metal Coating -pintaa, joka on kiilloton. Lasittamattomat helmet näyttävät hyvältä.

Ison helmen toinen kylki. Yläosassa hiukan kirkasta lasitetta.

Luonnossa turkoosi näkyy paremmin kuin kuvassa. Keltaruskeasta savesta tehty riipus oli ihan kiva sellaisenaankin, uurteet oksidilla tummennettuina ja muutama täplä pronssilasitetta koristeena. Turkoosi Gilder´s Paste raikasti kokonaisuutta.

Helminä kookospähkinänkuorta, puuta, siemeniä, indonesialaista kierrätyslasia, lähinnä riipusta strutsinmunankuorikiekko ja eebenpuu-alumiini-helmi. Naru hamppua.

Entä Swellegant? Odottakaa rauhassa... Korukoplan 
kesähaasteessa pääosassa on "metalli". Nuo lainausmerkit minä justiin tarvitsenkin...


Bad English Summary:
Testing Gilder´s Paste

It is kind of torture to follow blogs from United States. It is a wonderful country: if you need something, very soon someone is selling it. But how to get all those brilliant craft products to Finland?

I succeeded in purchasing Metallic Rub-Ons, Gilder`s Paste and some Swellegant products this summer. The pictures are about Gilder`s Paste on my black highfired ceramic beads. It works!

I am not sure, what they mean with word "sealant", and if I need such a product with Gilder´s Paste. I tried this Swellegant Clear Sealant, and it is not bad. (Is "sealant" same as "lacquer" or "fixative" in this case?)

There will be more about playing with Swellegant later, as the Korukopla summer challenge is "Metal"!
13 kommenttia:

Sorsaska kirjoitti...

wow mielenkiintoisia kokeiluja! Tuli vaan mieleen tuosta mustasavesta; se kun käsittääkseni sisältää laavapitoista maa-ainesta, siitä väri. Oletko kokeillut missä lämmössä polttaa? Itsellä on samanlaisia kokemuksia, että korkeassa poltossa savi ikään kuin "imee" lasitteet/oksidit itseensä ja pinta sintraantuu. Tosin mulla on joku kokeilutyö, jossa joku valkoinen lasite pysyi hienosti pinnassa. Saattoi se olla joku engobekin, ei pysty muistamaan... Veikkaan, että se savi on koostumukseltaan jotain sellaista, että se reagoi poltossa lasitteiden kanssa eri tavoin kuin muut savet. Mut mielenkiintoiselta vaikuttaa nuo pastat! Ja hienolta näyttää lopputulokset!

Mags kirjoitti...

Joskus muinoin tuota gilder's pastea tutkailin, mutta enpä tilannut... Omiin metalli- ja muihinkin juttuihin oon käyttänyt vintaj-merkin tuotteita.
Mutta nää on kaikki taas huikeen näkösiä! Eka punamusta pala on mun silmää hivelevä... No, oikeestaan kaikki.

Niina kirjoitti...

Sinulla on taito kirjoittaa innostavasti, kiitos. Mielenkiintoista. Helmet saivat lisää "pintaa" ja sävyjä. Kuvissa eroavaisuudet näkyy kyllä hienosti. Vau. Tuo ruskea riipuskin on mahtava!

13 kirjoitti...

I get mine from an English supplier on ebay let me know if you want the link. I'm a big fan of guider's paste, it's a wonder product

HenrietteWhiteJewelry kirjoitti...

I totally share your frustration! I very often sit here in Holland drooling over the wonderful supplies and stuff in the USA.

Thanks for adding the english explanation, anabling me and many others to also enjoy your blog.

Henriette

Vikki kirjoitti...

Komeita ovat!
Tykkään ihan erityisesti tästä mattapintaisuudesta, säilyy sellainen, sanoisko rouhea tunnelma!

Akvis kirjoitti...

Gilderin maailma on kiehtova! Olen tilannut kyseistä tuotetta Ameriikoista ilman ongelmia. Osa nettipuodeista ei toimita, toiset puolestaan lähettävät auliisti.

Riippuu pinnasta, tarvitaanko suoja-ainetta. Käyttöesineihin laitan suojavahaa.

Kaunis koru!

Othel kirjoitti...

Sorsaska: Minulla on myös sellainen kutina, että parhaat värit syntyvät matalassa polttolämpötilassa. Valitettavasti vain kansalaisopistossa poltetaan pelkkää korkeaa. Mutta kokeilut jatkuvat!

Mags: Juu, sinulla on Vintaj mainiosti hyppysissäsi! Joku pikku postaus käytännön työskentelystä niillä matskuilla olisi kiva...

Niina: Kiitos! Minulla on palava lukkarinrakkaus sanataiteeseen(kin).

13: Yes, ebay.uk is a great source of American wonder products! My Gilder´s Paste is from there, too.

Henriette: I am happy my so called English makes some sense. We should have a piece of USA here in Europe.

Vikki: Kiitos! Pysytään rouheina.

Akvis: Kokeilin Renessanssivahaa, mitä sinä?

Anonyymi kirjoitti...

Tuota Gilder´s Pastea saa suomestakin Hopeasavesta tilaamalla. Itse olen käyttänyt sitä pronssisavesta tekemiini koruihin. Hyvin on pysynyt.

Vintaj värejä saa myös kotomaasta Paperilohikäärme nimisestä puodista.

T. Lea

Jokke kirjoitti...

Tuo näyttää jättävän kauniisti saven huokoisuuden näkyviin, toisin kuin kiiltävät lasitteet. Kannatti kokeilla. Olen joskus kokeillut ihan vain taiteijan pigmenttejä sävyttämiseen, siis niinkuin esim. "punamultaa".

Sorsaska kirjoitti...

Korkea poltto selittääkin sitten sen. Matalassa poltossa tosiaan syntyy parhaat värit, pinta ei pala niin "umpeen". Ja matalan polton lasitteet + engobet on huikeita!

Korkeassa poltossa esim. enkoopit "palaa" ja niistä tulee maansävyisiä.

Ei siellä saisi neuvoteltua 1040c -polttoa? sehän tekee hyvää vastuksillekin, jos on esim. bentrupin ohjauskeskus uunissa, siinä on valmiina myös matala poltto asetus.

Mutta on nuo työsi poltosta huolimatta ihan mielettömän hienoja!

inkku kirjoitti...

Mielenkiintoinen postaus! Itsellä on myös purkki kyseistä pastea mutta kokeiluja on takana vain muutama. Olisi kiva löytää joku millä kiinnittää mistä ei kuitenkaan tulisi kiiltävä pinta, matta olisi mieluisampi. Mutta siis aivan upeita helmiä sulla taas ja korukin on ihan namskis. :)

Othel kirjoitti...

Lea, kiitos vinkeistä!

Kiitos, Jokke, Sorsaska ja Inkku! Kourat isketään saveen taas syksyllä, eikös?