torstai 26. joulukuuta 2013

Design vai tekemisen ilo?

Työkaverillani oli korvakorusuunnitelma ja helmet. Jouluksi tuli valmista.


Katsotaanpa näitä kahdelta... korvalta.
Ensiksi design.
Toiseksi tekemisen ilo.

Jos ostaisin itselleni koruja, ostaisin juuri jotakin näin selkeää. Jotakin, joka pönkittäisi suunnittelijaidentiteettiäni. Jotakin, joka sopisi asuun kuin asuun (kunhan se on musta).

Moni muukin ostaa koruja samalla periaatteella. Kenties useimmat muut!

Näitä oli helppo mutta tylsä tehdä. Haastavinta oli löytää oikeat hopeaosat (eivätkä nämä ole sopivimpia, vaan niitä, joita oli varastossa). Jos tekisin designkoruja, voisin käyttää monta työpäivää täsmälleen oikeiden helmien, helmihattujen, ketjujen ja koukkujen etsimiseen, testata ketjun pituuden ja helmen parhaan mahdollisen koon. Ja sitten voisin tehdä täsmälleen samanlaisia koruja sata tai enemmänkin.

Oletko joutunut tilanteeseen, jossa tuttava esittelee jotakin omin käsin tekemäänsä? Jotakin, josta ei voi sanoa muuta hyvää, kuin että onhan se taitavaa käsityötä (jos on).

Designin ilo on valmiissa tuotteessa. Tekemisen ilo on tekemisessä.

Harrastaminen on iloista tekemistä. Se on helmilaatikoihin kaivautumista, materiaalien kokeilua, uudesta innostumista, kärsimättömyyttä, hyppelehtimistä, ideointia. Tähtien tavoittelua ja katajiin kapsahtelua. Lopputulos saattaa olla hämmentävä - parhaassa tapauksessa taitavaa käsityötä!

Designilla on designin hinta. Tekemisen ilon palkka on - ilo.


Bad English Summary:
Design vs. the Joy of Making

My friend had a clear idea about earrings, and the beads, too. I got them finished for Christmas.

There are two points of... ears.
First: the design.
Second: the joy of making.

I would buy jewelry like these myself (if I would buy jewelry). I like the simple but elegant designer style, that would suit my identity. And I guess many buyers do.

The truth is that making these earrings was dull.

Have you ever been in the situation, when a friend shows you something she has made herself, and you can´t find anything good to say but only: it is a nice piece of work? (Maybe there is something more clever they say in English. In Finnish, you only have to praise the process, if the result is horrible.)

I think having a hobby is having fun with making. Never mind the design. Even if the result might be... nice.

4 kommenttia:

MiunMaun kirjoitti...

Tekemisen ilon palkka on - ilo.
Se on justiinsa näin. Niitä asioita pitää tehdä, mitä tekee ilolla ja riemulla. Useimmiten, vaikkakaan ei aina, se ilo näkyy myös lopputuloksessa.

Jokke kirjoitti...

Toisto on tylsää ja sekainen häärääminen hauskaa - näin se minustakin menee.

merrim kirjoitti...

Ihanasti kirjoitettu, tekemisen ilostahan niitä pikkujuttuja tehdään joskus ne on muuten ideat aika työläitä toteuttaa purkuun menee ennekä valmista tulee. Olen myös ajatellut joskus kuinka suuri työ jonkun valmiin tuotteen takana on, se desing, omat räpellykset ei ihan niin työläitä ole.

Othel kirjoitti...

Kiitos kommenteista! Eespäin räpellysten kunniakkaalla tiellä!